Para Pengikut :)

Saturday, December 4, 2010

Orang Lelaki Memasak? Boleh ke?


Bila Orang Laki Masuk Dapur,
Apa akan terjadi?

Menjawab persoalan diatas, aku lah orang tu. Bila aku cuba memasak, semua kelam kabut. Bangun tidur petang tadi, terus aku bermimpi nak buat satu masakan. Tapi bertemakan Maggi la. Sebab maggi je yang belambak kat rumah aku. Jom, cuba tengok resipi. Simple orang bujang je.

Bahan-bahan;

Maggi, Carrot dan Kentang. Serta Telur.

Cara-cara;
  • Kentang dipotong dan direbus sehingga empuk ye tuan-puan sekalian.
  • Maggi tadi direbus juga dan dimasukkan sekali dengan carrot yang dicincang dadu.
  • Kentang tadi dilenyek-lenyek sampai penyek.
Cara Membuat Begedil;
  • Masukkan Maggi dan carrot ke dalam kentang yang telah di lenyek tadi.
  • Gaul sehingga sebati dan kesemuanya rata.
  • Ambil sedikit maggi yang digaulkan tadi untuk digumpal seperti bulat atau bujur atau apa sahaja shape yang anda mahu kan.
  • Pastikan ia membentuk seperti yang Lu O'lls inginkan.
Bulat itu seksi.

Cara memasaknya;
  • Ambil dua biji telur. Satu pun boleh.
  • Pukul sampai sebati, masukkan 1 perencah Maggi Kari sahaja, dan sedikit lada sulah.
  • Panaskan frying pan dengan Planta. Kurangkan penggunaan minyak.
  • Celupkan Begedil yang dah bershape itu tadi ke dalam telur,
  • Masukkan ke dalam frying pan. Dan Masaklah ia.
Tengah goreng tu, sodap.

dan I present you my recipe;
Maggi Begedil Tak Privasi Langsung.

Lu O'lls boleh cuba dirumah, di bahagian dapur ya. Di ruang tamu kalau ada dapur pun boleh juga. Tak salah. Makanan ni simple untuk anak-anak kecil yang suka kentang. Ha, suruh budak-budak tu lenyek. Masa ni lah nak ajar memasak. Resipi orang-orang bujang je. Mudah dan cepat. Bila makan, rasa kenyang. Itula salah satu cara untuk meminimumkan penggunaan Maggi yang terhad pada masak biasa je. Apa lagi? Jom komen atau beri pendapat.


Sample Begedil ada lagi kat rumah;
Mai lah singgah.

21 Babel:

Hunny Maldini said...

wahhh bst ahhh.
crEativE!
boleh cuba pas ih :D

Mizi a.k.a SKELERTOR said...

hahah terer ah ko..

awa2789 said...

aku pon xpndai buat weh..thniah2..cam sodap je ha..heeee

Shaofie said...

hunny : boleh. free-free kat ukm tuh, asek dok teperap je, ape kata explore byk2 resipi maggi. leh share2. sweet.

mizi : alaa, benda simple. leh share2..

wahid : bukan macam, tapi sah sedap. hahaa. jom singgah uma aku. rempit cepat!!! hahaha

lalailusi said...

fuyoo.....;)hebatlah..tapi sedap ke..??heheheh...

SyArk BudAk NaKaL said...

asal aku tgk bergedil ko macam banyak karot je... memang taruk karot ek??

nYomeL said...

see..?? sape kate lelaki xleh masak..!!?? hmm.. nampak sedap gak nii.. bole la try nnt.. hehe!

Shaofie said...

lalailusi : sedap woooo. tadi makan bertambah-tambah! hahah..

syahir : kau ni. cube baca ingredient nyaa. ade karrot kan? adoi.

nyomel : resipi orang bujang. hahah. cubelah try...

Fatin Faseeha Azmi said...

entry ini besttttttt.tq!

Shaofie said...

fatin!!! thnxx!! jom buat. mane tau awak ade resipi lagi bestt..

♥cik cahya♥ said...

sedap yew ;) nak try buat la ;)

Syafiq Rosli said...

walaweh..salot la..

Shaofie said...

cik cahaya : sedappp. boleh tahan la. first try nih.

syafiq : haha ko try la buat. bujang-bujang macam ni mencuba semua bendaa. hahaha

~eZmALiZa~ said...

sopyy da pandai blogging!! :) see..hebat la tue.. :)

Shaofie said...

ezma : weh weh. aku belajar dari ko gak! jom join contest aku...

JRY said...

wah terer ko bro. bleh jd chef ko ni bro. nampak sedap la=)

EzuWan Ilias said...

pernah wat martabak maggi x??

mijieywardie said...

wah!! pandai masak ko ea..

Princess Nur said...

tukang masak yg hebat!

Shaofie said...

JRY : aku suka try mcm2 jenis mskn meggi. asek msk meggi biase je.

Ezuwan : pernah. itu resipi aku yang pertama. ini kedua dari maggi. hahahha.

mijiey : siki-sikit je. ko pun leh try gak. cube lah.

princess nur : hik. saye orgnye pemalu. haha. cube lah tryy!!

itamrazali said...

Org lelaki mmg pandai masak terutamanya lelaki lembut mcm aku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...