Para Pengikut :)

Monday, September 10, 2012

Kelinik Jiwa di Lorong Pendua.


Angin bertiup sayu,
Seperti sudah tahu,
Apa yang kaku, apa yang belum diserbu.

Kelumit hati berkata,
Aku jua simpan rahsia,
Aku jua kelodak rasa bencinya.
Yang kekok menerima,
Dari sang lidah,
Kepada arjuna jiwa.

Berkira-kira,
Entah tiba masa,
Mungkin ada, atau tidak pasti hadir.

Kenapa?
Apa yang harus ada?
Tentang rasa.

......rasa yang putar lorong pengisian jiwa.
belok kiri,
belok kanan,
arah yang sama.
Tiada pembayangnya.
Akhirnya, tuju jalan hujung,
yang noktah padahnya.

Saturday, June 16, 2012

Bila Lelaki Jual Beg



Harini nak promosi beg-beg yang saya jual secara atas talian (Online)





Code : 1119 
Colour : Coffee

RM36.00 
(Not include postage yet)



Code : 1619 
Colour : Khaki

RM54.00
(Not include postage yet)




Code : 1441
Colour : Red

RM37.00
(Not include postage yet)



Code : W44
Colour : Black

RM89.00
(Not include postage yet)



Code : W28
Colour : Coffee

RM40.00
(Not include postage yet)



Code : K8839
Colour : Green

RM58.00
(Not include postage yet)



Code : K1038
Colour : Khaki

RM48.00
(Not include postage yet)


Nak tengok banyak lagi?
Jom ke SINI
Klik pada Photo dan Carilah mana yang berkenan.
Boleh Inbox saya untuk pertanyaan dan pembelian.
Boleh juga email ke : shaofie_89@yahoo.com



Selamat Membeli-Belah Secara Online :)

Thursday, May 24, 2012

Shopping Beg Secara Atas Talian!



Ramai perempuan yang suka shopping online kan? Aku sebenarnya ada buka online shop untuk beg sahaja. Tak kiralah handbag ke, sling bag for men ke, backpack ke, ataupun purse. Semuanya tersedia dijual dan sedia menerima pelanggan. 

 Untuk Album BackPack klik Sini

Sling Bag For Men klik Sini




Segala pertanyaan, boleh la Inbox saya di FB, atau email shaofie_89@yahoo.com. Nak tanya di twitter pun boleh, cari @shaofie. Korang belek-belek album dekat FB aku tu dulu, then kalau ada kemusykilan ke, nak tanya postage ke (semua barang diatas tidak dikira sekali dengan postage - berasingan harga), nak tanya bila boleh sampai rumah ke, ade stock lagi ke tak, boleh la bertanya ke alamat yang diutarakan. Tak salah bertanya sebelum membuat order. Harga sangat berpatutan. Jom ber-shopping!!! Spread the words!

Sunday, May 13, 2012

Oh Haram!




Aku tergerak hati untuk berkongsi sesuatu dalam laman muka sosial ni. Jangan ingat facebook and twitter je laman sosial korang, blog pun suatu wadah untuk bersosial. Aku punya satu kemusykilan terhadap pemikiran orang ramai. Nak kata segelintir, rasanya tak kot. Ramai yang perkatakan. Rasanya semua dah tahu Mother's Day hangat diperkatakan ianya adalah Haram untuk disambut. Aku pun tak tahu mana datangnya keharaman itu.
See, tang mana haram?

Mungkin aku judge by it's cover je. Ok, memang tak dinafikan bahawa mother's day ni berasal dari sejarah yahudi. Tapi salah ke kalau kita menyambutnya dengan ibu tersayang? Mengucapkannya pun satu kesalahan ke?

Habis kalau ni?

Macam mana pula kalau kita sebut "Selamat Hari Ibu"? Oh, itu boleh sebab bahasa melayu? See, mentality dah dijajah. Still kalau translate pun, membawa erti "Happy Mother's Day". Kan kan. Samalah kalau kita sebut father's day kan? Sebut dalam malay boleh, tapi dalam english tak boleh. Minda dah disekat. Sikit je dah goyah. Nasib baik takde sister's day, brother's day. Tapi aku 100% sure ramai yang akan cakap, sebut in english lagi better than malay sebab sound pelik. Hahaha. Cuba sebut "Happy Maternity Day" dalam malay. Cubalah!





Aku rasa ramai yang akan wiki happy birthday kan? Cuba baca sejarah birthday pulak. Kebanyakannya datang dari bukan islam macam buddha, kristian, katolik dsb. Adakah macam ni pun korang akan tergugat? Dan lepas ni banyaklah orang bertukar kepada Selamat Hari Jadi. Tak dinafikan ada je orang tulis HBD dan boleh dijadikan alasan tidak membawa maksud apa-apa. Itu belum lagi kalau aku wiki "Selamat Hari Jadi" dalam bahasa korea, jepun, thailand yang aku pun tak tahu maksud awalnya apa. 

Aku pasti ramai yang akan melenting sebab mempertahankan isu masing-masing. Iye, aku bukan penyongsang agama bahkan bukan pemprotes yang hyper. Aku masih Islam yang berpegang pada agama Allah. Tapi tujuan aku cuba nak berkongsi sesuatu yang perlu dikongsikan bersama. 

Cuba berbalik pada tujuan asal kita menyambutnya. Adakah kita sambut untuk Mother Teresa? atau Father Jose? Mestilah tak kan. Kita menyambut hari ibu ni sebagai tanda terima kasih terhadap pengorbanan mereka. Yea, aku faham. Ramai yang akan kata, setiap hari adalah hari ibu dan bapa. Tapi kenapa kita tak cakap hari jadi adalah setiap hari jadinya? Sebab specific day untuk raikan bersama kan? Kalau 24 jam bekerja dan tak da masa untuk meluangkan masa bersama ibu, adakah itu yang dinamakan menyambut hari ibu setiap masa? Susah nak cari ibu yang bekorban 9 bulan mengandungkan kita, berapa lama dia tunggu untuk menggerakkan tubuh kita supaya boleh berjalan, bermain, makan, bersolat. Takkan la kita tiada penghargaan kepadanya? Itulah wujudnya satu hari untuk menghargai bukan jasa seorang ibu, tetapi burjuta-juta ibu didunia ni. 


Yes, aku tahu doa juga penting untuk kedua ibu bapa. Tapi apa salahnya menunjukkan sedikit usaha menghargai mereka. Memberi bunga, memasak bersama, atau keluar menghabiskan masa bersama. Adakah itu juga yang dikatakan haram? Nauzubillah. Jadi, kita juga perlu tahu tentang "Niat" asal. Jika salah niat kita, salah lah langkah kita. Maaf jika semua terasa, tetapi ini lebih kepada perkongsian kita bersama. Renungan.


Walau apa jua panggilan korang terhadap ibu, mereka tetap wanita yang agung dimata dunia. Walau apa jua kata mereka yang memedihkan, anggaplah itu nasihat yang membesarkan kita sehingga jadi orang yang berguna sekarang. Selamat Hari Ibu kepada semua ibu-ibu termasuklah bakal ibu di dunia especially to mak, Puan Rajemah Ayop, Puan Roziena Ramli (mama) dan bakal ibu mertua (yang masih dicari). Sesungguhnya, andalah Ibu yang terbaik di dunia dan akhirat. Till Jannah we meet, InsyaAllah.

Saturday, May 12, 2012

Entry Tanpa Batasan



Running Man
Food Race!

Bukan main suka bila dapat invitation tu. Sehari punya shoot dekat area Seoul, terpaksa gagahkan diri ke sana untuk beberapa hari. Dah lama dapat invitation ni, tapi lambat sahkan sebab fax machine buat hal. Tak dapat deliver the message on time. So, PM (Production Manager) terpaksa call untuk buat double confirmation. So here goes the travelling.


Naik Korean Air ditaja sepenuhnya oleh production team. Almaklumlah tak berapa fasih cakap korean setakat tunduk tunduk je. Risau punya risau, contact sorang translator kat sana. English-Korean translator. Production jugak bayar. 


Dalam flight macam biasa, mana ada makanan Malaysia sebab naik Korean. So, kimchi kimchi je la. Nak nasi goreng semua janai desu (tidak ada in japanese). So, here meet the translator.


Jangan terkejut. Dia memang macam tu. Oh, Siwon-ssi ni pun join Running Man Food Race. Disebabkan susah sangat nak cari translator dekat korea sebab orang korea dengan jepun sangat memperkasakan bahasa mereka, so, pick Siwon-ssi sebab dia reti cakap English. So, pemilihan tepat. Dia dah tercongok lama dekat arrival hall. Ok, alasan aku "Flight Delay". So rush naik van.


So dalam perjalanan, PM berceloteh tentang game dan peraturan sambil tu Siwon tolong translate kan. Aku ada beritahu if food race, aku memang tak makan non-halal tapi PM cakap no worries, there's no place we go for non-halal battle. Aku setakat angguk je lah. Dah lama aku tahan diet ni sebab nak makan makanan korea je. So, jumpa Running Man Cast dekat Yeouido Hangang Park. Aku tak sabar nak jumpa Jihyo sebenarnya. Hahaha..

 Yeuido Hangang Park.

Meet the Cast. Tak sabar kan depa nak jumpa aku?


Yuri dan Seohyun as guest.

So, bila total up kan, Aku, Siwon, Yuri dengan Seohyun as one team. Then aku pick Jihyo masuk team kitorang. Fine, bertambah gembira aku. Memang dalam kereta nak menuju ke tempat food race tu aku tak faham sepatah apa pun dorang borakkan, nasib baik dorang reti translate. Oh, Seohyun pun reti cakap English. So, memang plan strategik la. So sekarang nak pergi serang tteokbokki dengan kimbap. So tadi lalu Han River.

Aku rasa malas nak race sangat sebab kedatangan aku kesana lebih kepada bersiar-siar. Tapi Jihyo dok paksa aku "..ppalli ppalli.." (cepat in korean). Ape lagi? Sumbat je la dekat mulut. Banyak sangat tempat makan yang aku pergi sampai tak tercapai dek akalku. So, lastly we have a leisure game dekat Coffee Prince Cafe.

Cantik kan?

Aku dah cakap. Benda macam ni aku tak boleh nak race sebab terlalu indah untuk dinikmati. Dorang boleh la nak "..ppallii, ppalli..". Hahaha. Tapi last sekali Team Running Man bagi saguhati kepada guest especially aku yang jauh datang dari Malaysia. Aku ada jugak invite dorang datang Malaysia untuk play seround dua kat sana. They will come. And most touching memories are bila Jae Suk sebut "Terima Kasih" kat aku as appreciation. Tergelak aku bila ramai-ramai pun join cakap Terima Kasih. 

Esoknya, Jihyo, Siwon, Haha, Jaesuk, Yuri dan Seohyun teman aku jalan-jalan round Seoul sebab aku nak beli souvenir sebelum balik esoknya. Dorang belanja makan tak ingat. Then aku ada terjumpa kedai Malaysia dekat sana, and aku introduce. First time dorang rasa Nasi Lemak. And they said it was spicy and superb. Actually, korean do eat spicy food. They even eat most spicy food such as kimchi and sort of. Sedih rasanya meninggalkan bumi Korea ni. "Annyeong Kashipshio" - "Sayounara"

Balik naik MAS. Tak larat makan kimchi.
























Lastly,

Maaf jika terambil gambar tanpa batasan. Tiada kena mengena yang hidup dan mati.

Monday, February 27, 2012

Lisa Surihani Mengamuk.


Potret kau dulu, menghiasi dinding rumah aku. Tersusun rapi. "Posing kau cantik", itulah first impression aku. Aku tak posing pun takpe, sebab kau dah terlalu cantik untuk menghiasi ruang kosong itu. Favourite photo aku adalah ini:

Tiba-tiba bingkisan kaca terhempas..


[flashback]

Lisa
Kenapa dengan you ni? Can't you appreciate what i've done to you?


Shaofie
Yes! yes. I bersyukur dengan segala kemewahan ini. Tapi you bertindak terburu-buru.


Lisa
I? bertindak terburu-buru? atau you?
(Lisa campakkan gambar)


Shaofie
Huh? Apa semuanya ni?
(gambar ini)

Shaofie
Listen, Lisa. Ini gambar I shooting dengan Maya baru-baru ni. Scene tu perlukan macam ni. I have to be professional.


Lisa
Professional konon. Itu gambar dalam genggaman you tu apa? Tell me!



Aku cuba untuk tidak berikan gambar dalam genggaman itu, namun Lisa berjaya merampas segala yang tersirat. Aku gagal menghalangnya.



Lisa
(menangis - menyesal)

Lisa
Ini gamba bila?


Shaofie
Masa kita hampir nak bernikah. Your mom cancel last minit. I yang hampir menangis.


Lisa
(berderai airmata)


Shaofie
Maafkan I, Lisa. I terlalu sayangkan you tapi Ini bukan takdir kita.


Lisa
(marah-menangis)
You salahkan takdir atau you pengecut untuk berusaha?


Shaofie
Sorry, Lisa. Your mom smarter than a fifth grade! I lose disebabkan I tak memenuhi ciri-ciri yang your mom mahukan.


Lisa
Mulai sekarang kita putus. P-U-T-U-S. Keluar!! Keluar!!!
(sambil menunjukkan pintu keluar)


[Flashback tamat]


Lamunan aku disentak. Titisan air mata, aku lap terus tanpa sebarang kesan. Sambil memasukkan gambar-gambar Lisa dengan rapi kedalam kotak simpanan untuk melupakan dia. Aku harus bina hidup baru.



Maya
Tengok apa tu bang?


Shaofie
(menghulurkan gambar)
Ni haa. Sweet kan?

Mereka sama-sama merenung ke arah langit itu tanpa berpatah balik memikirkan masa lalu.


Anyway,
(airmata berderai laju-laju)

Wednesday, February 22, 2012

Pra-Tonton Adnan Sempit 2 [Review]


Selesai sudah berlangsungnya Majlis Pra-tonton cerita kelahiran MIG untuk sekuel keduanya iaitu Adnan Sempit 2. Mana tak meriah, David Teo pun ada sekali. Sasarannya adalah 10 juta penonton. Here are some review in my opinion.


Storyline
  • Permulaan yang baik - menyambung kisah Adnan yang lepas tetapi pembaharuannya adalah dia diterima bakal bapa mertuanya.
  • Klimaksnya dimana Adnan perlu memenuhi segala syarat-syarat bakal bapa mertuanya yang dilakonkan oleh Sutradara Ahmad Tarmimi Siregar dan Nadia juga perlu membuktikan bahawa dia sudah cukup bersedia menjadi seorang isteri iaitu pandai memasak, mengemas rumah dsb.
  • Penggunaan kata ganti diri Adnan dan Nadia ialah "mama dan papa" sangat kelakar okey. Tapi itu satu punchline yang menarik.
  • Kewujudan watak Fendi pula adalah untuk menggoyahkan lagi percintaan Adnan dan Nadia tetapi wataknya adalah lembut (yang tak menjadi). Namun terdapat scene yang boleh diklasifikasikan sebagai kurang-sesuai-tontonan.
  • Terdapat tanda tanya pada kesudahan cerita Wawa dan Bobby. Seolah-olah kewujudan watak itu tidak memberi impak kepada penonton dan cerita mereka tersekat seketika tiba-tiba je dah happy-ever-after. Itu yang peliknya.
  • Watak Angah yang hanya tempelan juga merupakan satu watak penaik kepada cerita ini sebab tak sia-sia dia belajar lawak. Tapi gatalnya kemain. Haha
Overall Review
  • Tontonan yang sesuai untuk lapisan masyarakat.
  • Non-stop gelak.
  • Elok untuk mantapkan bahasa inggeris korang.
  • 4.5 bintang. (Sekuel terbaik der!!)
Moment-waiting-for.







Setepek wa kasi lu der.



Serbu lah wayang malam ni jugak!

Sunday, February 12, 2012

Apa Yang Terkejar, Apa Yang Dikejar?


What do you expect this advertisement would be?
Where do you seen 'em?


Yes! It's OREO. Not Oregano.

"Ayah, boleh bukakan Oreo ini untuk saya?"

"Apa yang Ayah dapat?"

"Berkongsi satu rahsia!"

Hang on! Pause.

Itulah yang aku nak cerita hari ni. Tentang satu rahsia. Kira kongsi sama-sama lah. Bila ditanya tentang "apa yang terkejar, dan apa yang dikejar?". Bukan anak anjing mahupun anak kucing. Tetapi mengejar cita-cita. Cita-cita, impian dan harapan adalah tiga benda yang berbeza tetapi penting dalam hidup kita. Contohnya:

Cita-cita : Nak jadi Pilot.
Impian : Nak bawak Airbus Boeing 737. #Eh
Harapan : Dapat bawa Mak Ayah dalam Boeing yang dipandu sendiri ke Mekah. #Mungkin

Tapi tak semestinya cita-cita yang diimpikan dari kecil itu akan tetap setia sehingga ke peringkat tinggi kan? Mesti ada arus perubahan. Dan ada juga cita-cita lain, impian dan harapan juga lain. Lain orang, lain peel nya.

Tapi sejauh mana kita berusaha kearah merealisasikan cita-cita tu?

Ada juga dikalangan kita, cita-cita yang dihalang oleh ibu bapa dan ada juga yang menyokong kuat. Apa yang penting adalah usaha. Jika kita tak ada usaha, so, ibu bapa pun akan pandang rendah kepada kita dan merekalah akan merancang masa depan korang. Tapi bila korang ada usaha, nampak jalan jauh yang korang pilih, InsyaAllah, "dimana ada kemahuan, disitu ada jalan".

Bebas?

Nak bebas pun suatu impian. Tetapi apa harapan kita untuk kebebasan tu? Bebas yang positif adalah seperti nak mencari rezeki sendiri, tak nak menyusahkan kedua ibu bapa. You know, things like that make you more matured. Kebebasan pun dikira ada usaha disebalik itu. Jadi, kita kena usaha lah ke arah itu. Semua orang mahu bebas, tapi pilih jalan yang sejajar dengan agama kita. Janganlah terpesong.


Semuanya akan bergantung kepada niat dan doa kita.


Kejahilan itu sesuatu yang berlaku,
Tidak ada mustahil bagi insan sekecil aku,
Terkaku,
Terpaku,
Oleh dunia yang kian maju.

Kita sering terlena,
Dibuai mimpi alam fana,
Esok lusa alpa,
Kerana apa yang terkejar,
Dan apa yang dikejar?
Tercicir di persimpangan dunia.

Let us make Du'a.
InsyaAllah. Allah Maha Mendengar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...