Para Pengikut :)

Sunday, December 12, 2010

Kahwin Bukan Perkara Masak-Masak?


Malam ni kita fikir-fikirkan satu persoalan. Mudah je. Tak menggugat iman pun. Selalu cerita pasal kahwin, sebelum kahwin dan macam-macam lagi. Jom kali ni kita kongsi tentang perasaan bercinta pulak. Persoalannya;

Bercinta Sebelum Berkahwin?

atau

Bercinta Selepas Berkahwin?

Banyak dah aku dengar pendapat. Tetapi tak meyakinkan aku. Kita semua tahu soal kahwin tidak boleh dibuat main. Betul? Nak kahwin ni macam nak pergi berperang, nak siapkan barang lagi, nak memilih pasangan dan sebagainya. Senang je tugas anda sebagai Blogger yang aku sayang. Minta anda rungkaikan yang mana satu pilihan anda suka? Bercinta sebelum/selepas kahwin? dan kenapa anda pilih macam tu? Aku harap dapatlah komen-komen terbaik yang dapat melonggarkan skru-skru dalam otak aku ni. Jom kongsi.

Jangan tiru yang ini.
Sumber : google.


Satu Perkongsian bermaksud Anda Prihatin.

13 Babel:

norita mat husain said...

bagi saya lah kan both2 tu bgs n both ade pro n con't dia

tp kalau saya lg prefer bercinta sebelum berkahwin..sbb kita boleh kenal hati budi org tu dulu..

tp kalau berkahwin br bercinta pon oke gak..sbb itu pilihan mak n ayah kita..slalunya pilihan mereka adalah yg terbaik..tp zaman skrg nie tau2 jela..mana ada org yg nak ikot pilihan parent dorang sgt dah..tp saya x ckp semua tau..ade gak sesetengah org yg ikot family punya pilihan ..mcm kawan saya la..

hehe..sori panjang..tp itu pendapat saya lah..

miss jiey said...

for me laa,,lbeh prefer bercinta selepas kawin..bukan laa maksud nya,,knl time akad nikah tu..i mean,,before kawin kenal laa dulu diri masing2,,nak kenal xsmestinye kena bcinta kn??bcinta ni banyak sangat godaan,,kalau dah bcinta tu,,macam pelik pulak kalau xkata 'i lap u''u lap me,,pegang2 tangan kn??kn??bcinta lepas kawin ni da xde sape nak marah kalau nak bkepit 24jam pon..tambah pahala kott,,,hehe..kalau bcinta sblm kawin tbalik laa pulak kan??

Mr. Shah said...

sebab kahwin bukan perkara main2 la it depends on situation bro...dua2 ada pros and cons..btol x??

Shaofie said...

betul tuh semuanya. susah gak dalam hidup ni nak buat perancangan dan keputusan yang tepat. perlu berlandaskan fikiran yang munasabah gak. alahai..

°•.♥pAdELah:✖:pAdeLot♥.•° said...

keh3.. aku suke bab kawin2 ni.. aku p0wn prefer bercinte lps nikah.. kawin x semestinye nikah kan... lps nikah semua halal.. x ahh haram nak r0mantik2 kan.. n cinta diredhai ILAHI lagi... if cinte sebelum nikah.. mcm2 leyh jadi.. n kite p0wn tau.. La Taqrabu zina.. iaitu janganlah kamu mendekati zina.. even bercinte b4 nikah 2 p0wn da mendekati zina kan.. s0.. phm2 laa sendiri..

Queen4ADay said...

oh, skrg dh experience due2 sekali.bercinte sblm kawen n selepas kawen with the same man ^_^..rasenye laen ye..

Kembang Perawan 3288 said...

aku tanye org dah kwen. dorg cakap cinta lepas kawen la best.. kalo sblom kawen tu 60% korg dh taw psal psangan masing2.. kalo cinta lepas kawen tu.... maybe 15% je korg tahu psal psgan korg... so korg msti malu2 dh mcm 1st time bercinta.. kan..
btol x ak cakap?

♥Miss Farah♥ said...

bercinta selepas dan sebelum kahwin sama je..yang penting adakah pilihan kita itu tepat? tepat bukan bermaksud inginkan kesempurnaan tapi tepat bermaksud saling melengkapi..pada i better selepas kahwin sebab disitu akan lagi merapatkan hubungan..kalau 10tahun bercinta then kahwin maybe akan wujud perasaan JEMU...just pendapat je :)

safiyyah osman said...

salam..bgi piya better bercinta selepas kawin..sebab kita nih bukan org amerika..haha...nak bercinta...zaman sekarang bercinta bukan mcm mcm zaman dulu...zaman sekarang bercinta sampai tahap dah bersekedudukan..having seks...ye dak?itu realiti sekarang...

so better bercinta lepas berkahwin..tapi bukan semua dapat peluang dan rahmat allah untuk merasa bercinta lepas berkahwin..kebanyakkan buat dosa dengan pasangan dulu baru berkahwin....

cuma aku pikir...bila ada bf...bila rasa jauh lagi nak ke alam rumah tangga better biar ada batasan dengan bf...selalu minta hidayah allah...minta biar dia sentiasa buat kita rasa takut dgn azabnya....

dan sekang aku tak stop berdoa biar aku dapat rahmat dan peluang boleh bercinta lepas kahwin...:)

tak ada yang terlewat untuk bertaubat kepada DIA selagi kita tak mati....


rasa macam keluar dari topik ja..hahahaha

haniz said...

susah juga tu.. sebab bila dh kahwin tu.. banyak commitment dan tanggungjawab.suka or tak suka terpaksa lakukan.
kalau boleh jatuh cinta lepas kahwin ok la..no problem tapi kalau dah kahiwn tak jatuh cinta pun bahaya juga.. boleh jadi cam neraka perkahwinan cam tu..
mula la cari yang lain...

Hey, Im Alyah. said...

for me , yang masih budak lagi . & tak pikir pun pasal kahwin lagi . but it just for opinion right ?

bercinta selepas berkahwin & bercinta sebelum kahwin takd bezanya . cuma , it depends on the couples . kalau diorang rasa dorang boleh pertahankan cinta dorang sebelum dan selepas kahwin , alhamdulillah . selamat rumah tangga rite ?

if yang kena kahwin paksa dgn both parents , boleh jeh hidup bahagia sampai sekarang sbb bercinta selepas berkahwin . tak salah bercinta selepas / sebelum berkahwin . yang penting , depends on couple tu lah . tgk pada pendirian dorang . kalau rasa cinta dorang boleh tahan sampai bila bila , its mean sebelum / selepas kahwin pun , cinta dorang tetap sama kan ?

kalau jenis cinta sampai lepas kahwin & tak kekal sampai bila bila pun , baik takpyh kahwin . macam nak mainkan perasaan their couple je .

so , jangan anggap yang perkahwinan ni adalah satu benda yang mudah . susah jugak kalau dah kahwin . all responsible on ourself . pandai tanggung , selamat rumahtangga . tak pandai , hancur lah jawabnya :)

Awangku Johan said...

bg abg kan.. bercinta slps berkahwin.. rata2nya kawan2 abg yg dah kawin bercinta slps berkahwin.. abg tgok mereka bahagia jak.. rasanya tak salah klu bercinta slps kawin.. still jg masih idup.. lebih d redhai lagi.. kebanyakkan skrg ni bercinta sblm berkahwin.. ada artis ni dh brp thn bercinta dari bangku skolah lagi.. tup tap tup tap.. kawin x smpai 3 bulan pun.. Huhuhu.. so kita x nk jadi mcm tu.. harap perhubungan itu kekal shingga roh berpisah dr jasad.. harap perkahwinan biar la dr hati yg tulus dan ikhlas dan bukannya dr nafsu serta nama... Huhuhuhu...

magnoliapert said...

Aida aka Magnolia Pert datang bagi komen :

Ehem ehem, hehehe.

Susah act nak buat pilihan ni sebabnye :

Bercinta sebelum kahwin.
[Ia bg satu bonus kepada kita sebab nak tau kenapa, kita dah kenal hati budi masing-masing, dah memang paham lah kan, kalau bertengkar pun tau nak solve macam mane. Tapi kan, macam susah hati pulak bercinta sebelum kahwin, takut jemu, lagi lagi yg bercinta bertahun tahun, lastly baru lah kwin, adussss, payah payah, tapi kalau kasih sayan kuat, in'allah rumah tangga itu akan sentiasa utuh hinga ke akhirnya, eceeh.]

Bercinta selepas kahwin.
[Wow! ini sangat menarik, sebab walaupun dah kahwin tapi still boleh rasa macam psgn couple yg tgh syiok bercinta, time ni nak sentuh menyentuh pun tak pe sebab dah ade ikatan yg sah. Sweet je, hehe. Tapi tu kalau dapat yg kite boleh terime die, die boleh terime kite, ni ttbe dapat yg jenis kpla angin, hambik ko! hmmmm, nasib nasib.]

Tapi ape-ape pun, jodoh pertemuan dah ditentukan oleh Tuhan.

Sama-sama kita berdoa dapat berjumpe jodoh yg sebaik-baiknya.

Amin~

Jangan lupe vote blog Aida untuk 'Blog Baru (2010) Pilihan'.
http://magnoliapert.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...