Para Pengikut :)

Friday, November 19, 2010

Fakta tentang Gelak; Laughter.


Tahukah Anda?
Laugh is the best medicine?

Dah macam Astro Ceria pulak. Bila Lu O'lls berduka dan bersedih durjana, ketawa adalah pengubatnya. Tetapi tahukah juga bahawa gelak juga boleh menguruskan badan anda? Ya. Aku pun tak percaya. Tapi ini memang fakta.

Laughing 'can help you lose weight'
( kau gelak yea, sabar sabar )

Memang ia sesuatu diluar jangkaan kita. Satu kajian telah dikenalpasti di luar negara dimana seorang nenek berumur lebih kurang 54 tahun telah hilang 35 pounds dalam masa empat tahun sejak dia berumur 50 tahun lagi. Dulu apabila dia selesai tengok cerita komedi dia akan terus ke fridge dapur untuk melegakan tekak selepas puas bergelak. Tetapi apabila dia gelak antara 30 saat ke 5 minit setiap 10 kali dalam sehari, dia mendapati, dia tidak lagi ke dapur untuk mencari makanan. Bahkan dia semakin bertenaga dan berkeinginan yang tinggi untuk excercise.

Ini lah nenek tadi yang aku maksudkan.
Dahulunya dia pengamal pill diet dan langsing.
Sekarang cuma gelak, dah kurus. Ajaib.

Beberapa fakta yang mungkin tidak terfikir oleh minda kita;
  • Gelak merupakan "mini aerobatic workout" kepada badan.
  • Menyebabkan jantung bergerak laju dan menghantar darah yang banyak ke seluruh pelusuk badan.
  • Gelak yang kuat menyebabkan dada anda bergerak ke atas dan ke bawah; dan keadaan muscle perut anda juga perlu work harder yang menyumbang ke arah kekurusan itu.
  • Muka pun nampak kurus sebab 15 facial muscle bekerja untuk menghasilkan satu mimik muka. Sumber dari The Telegraph
Jangan terkejut bila kawan Lu O'lls kata Lu O'lls ni gila sebab asek gelak je. Endahkan cakap mereka semua. Bagi mereka semua terkejut beruk pulak lihat Lu O'lls kurus macam Paris Hilton. Eh tu keding sangat. Ok. Macam Lady Gaga. Lady Gaga pun dulu gemuk tau. Fakta!. Takde lah gemuk mana, chubby je. Lagi cute dari sekarang. Apa lagi, Jom la gelak sampai turun 10 kilo.



Letih gelak bila tengok Spontan.
Tak henti-henti.

21 Babel:

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Ini suda baguihs..satu diet yg tak memerlukan disiplin yg tinggi..!

*Hi hi hi..-gelak ala muslimah ayu gitu..:))

Shaofie said...

kak : hahahah. gelak muslimah ke? hahah. sye tengok anak akak tu pun dah leh turun 4 kg dah. waaaa.

Kalamhati said...

yup!agree..=)

miya said...

jangan gelak sampai tak jumpa full stop sudahla.. ketawa ni best, awet muda.. kalau nak senang, rajin2 tengok cerita lawak, baca komik lawak,@ cerita2 lawak. BESTT!!

entri baru saya:
berhati-hati denagn mi segera 50% halal
fish massage memang best
penyakit yang dialami wanita sahaja

Shaofie said...

kalamhati : hehe.100% agree.

miya : laugh is best medicine.

Lynnie said...

ada org gelak sampai tak tau berhenti dah jadi problem lol.

Shaofie said...

lynnie : haha. yang itu masalah. big problem.

Afzainizam said...

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Selamat Menyambut Aidil adha
Selamat menunaikan ibadah korban
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞


Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

kena luruskan niat tanam tekad dlm hati

JRY said...

Gua memang suka gelak. Tu la pasal gua umur 21 tahun still nampak mcm 12 lg. kah3x....

Shaofie said...

JRY : hahahaha. Lu memang bikin gua gelak.

qilarazak said...

terbaik laa. ni yang best ni. bole jadi diet tu. tapi kan dalam islam gelak jgn lebih 3 harkat je? ecehh..

Afzainizam said...

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Selamat Menyambut Aidil adha
Selamat menunaikan ibadah korban
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞


Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

gelak gelak gak ye... kang gelak banyak banyak kang orang kata kita gila plak ye... sebenarnya nak kurus

Shaofie said...

qila : ade enh 3 harkat je? hehe. tak tahu menahu pulak.

afzainizam : janganlah gelak over sangatt. biase-biase sudah..

Daboo® said...

I kaki gelak. Tapi pipi makin chubby adalahhh. Hehehehe. ;p

Shaofie said...

daboo : hahah. gelak pun ada caranya. hehehee. mesti cute kan?

ken said...

yeap.. it's good to laugh! :)

Shaofie said...

ken : yeah! keep it laugh. hahah

Ms. Ann said...

emmm... amazing.... tapi kalu gelak berlebihan nanti len jadiknyer.. kalau reramai xpa.. tapi gelk sensorang orang kata ada sikit mereng hik.hik...

nak gelak berpada gak kut... he..he..

http://annscape.blogspot.com/2010/11/dapat-4-skali.html

Shaofie said...

ms ann : hehe. gelak bila perlu je. kang gelak tiba-tiba, memang gila jadinya. hehe. thnx for dropping here.

purplewishess said...

hahahahah good fakta... tapi aku hari2 gelak perot macam ni gak hahahahaha... menulis sambil ketawa hahahaha

Shaofie said...

purplewihsess : hahah. yang tu tak dapek den nak nolong. tapi kan, kadang-kadang betul gak. tape, cuba jaya. mne tau kurus 10 kilo direct kan.. hahha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...