Para Pengikut :)

Saturday, November 13, 2010

Cerita Aku Tentang Jepun.


Antara Cita dan Minat?
Boleh tak dalam aku minat, aku bercita-cita?
Atau Minat dan Cita itu ada persamaan?

Simple je persoalan tu. Aku memang minat nak mendalami bahasa jepun. Nihongo!. Minat aku yang mendalam membuatkan aku bercita-cita tinggi nak menyambung pelajaran di Jepun. See, Minat dan Cita memang tak boleh lari. Masa aku 2nd year, aku banyak bertanyakan kelas jepun di UKM, sebagai subjek tambahan tapi banyak yang clash dengan kelas major aku yang lain. So, masa break (time 2nd year) tu, aku banyak belajar dengan makcik aku. Dia sensei Jepun di UiTM. Dialah banyak ajar aku tentang culture, language dan trivia tentang orang sana. So, minat aku jadi tinggi dan cita-cita aku nak sambung master dekat sana membuak-buak. Sampaikan kalau ada Education Fair kat PWTC tu, aku sanggup grab pergi sebab nak knowing more about Japan dan study abroad. So, dekat sana aku amik brochure, booklets memang menimbun walaupun tak faham tulisan dia sangat, tapi aku banyak tanya dengan orang jepun kat situ, belajar bahasa, dan kenalkan culture malaysia dengan They O'lls. Aku pergi setiap booth University Japan kat situ, belambak kot booth They O'lls. Ada Nagoya, Saitama, Tokyo, Shiga semualah dari Utara Jepun sampailah ke Selatan Jepun, University memang bersepah. That's why Jepun is one of the country yang tak pernah abaikan education of each penduduk kat situ. One of faveret University aku ialah Waseda University.


Cantik kan? Inilah University yang makcik aku study dulu. Dia yang suggest kat aku. Kalau tak silap this is 2nd Top University in Japan after Tokyo University. Lupa dah. Banyak lah aku tanya kat booth They O'lls, minat punya pasal, so ambitious sikit. Sampailah sekarang aku menyimpan hasrat nak ke sana, asek belek brochure, lepas tu mimpi bagai, siap wat research lagi costing ke sana. Alahai, Sopi Oh Sopi. Kini, aku boleh klik je kat gambar tu, and then mimpi. Mungkin kena simpan duit banyak-banyak menggunung, dapatkan Good Results, lepas tu baru boleh pergi Jepun. InsyaAllah. So, nampak tak Minat dengan Cita tu sama? Ape lagi, Jom Berangan lah! Yokoso Nihongo!


Arigatou Gozaimasu!
あなたは読者ありがとう!
(ok, serius aku google translate; haha)



awak;
anata o aishite imasu!

4 Babel:

diamuslima said...

harap cita2 nak pi jepun jadi kenyataan...

Shaofie said...

insyaallah!
time kasih diamuslima!

Siti Noor Afiq Idris said...

どいたしまして!!

Shaofie said...

tak berapa paham laa... hehehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...