Para Pengikut :)

Sunday, November 28, 2010

Cakap banyak-banyak sampai muntah!


Nak Dengar Lagi Fakta?
Ini bukan Cobaan, Ini betul-betul.

" kau bajet kau hot? "

Bila kita bercakap, bercerita bagai nak gila, ada tak rasa sesuatu yang patut kita rasakan? Ok. to be honest. Pernah tak kita terfikir apa yang selalu kita cakapkan? Pening kejap. Macam ni, kita kalau bercakap selalu menggunakan bahasa 'perumpamaan'. Contohnya;

" Rumah awak jauh tak? " kata Gadis Semasa.
"Ala, tak jauh mana pun. Macam sini pergi I-City je." jawab Lelaki Statik

"Weh! tengok kedai tu tadi macam mahal je. Aku takde duit ni" seloroh Perempuan Vogue.
"Ala, harga dia lebih kurang kedai mamak Makjun je la" jawab Minah Hot.

"Perkahwinan dia tu macam ramai je orang datang. Gah sangat ke?" Ibu I
"Still tak boleh kalahkan Perkahwinan Kayangan Sheikh Muszaphar lagi" Ibu II

Perhatikan setiap dialog itu betul-betul. Apakah perumpamaan yang dimaksudkan itu? Ya, Singkatan untuk menunjukkan sesuatu tempat dan keadaan. Kadang-kadang kita memang tak terlintas pun nak cakap macam tu, tapi the simple words can be describe is to give the simple sign. Betul tak? Senang nak describe dan senang untuk semua faham. Lu O'lls setuju tak? Jom komen tanda setuju.

"Best tak Blog Privasi ni?" kata mulut dengan eksaited.
"Still tak boleh kalahkan Blog Ben Ashaari" jawab hati dengan selamba.

5 Babel:

Hunny Maldini said...

erkk.
tak paham la
*pending

Shaofie said...

erk. alaa.
senang je. kita kalau bercakap selalu bagi kata mudah untuk memberi gambaran kepada orang yang kita tgh bercakap. itulah terjadinya "rumah dia dekat macam shah alam pegi klang" atau "rumah dia cantik macam rumah siti nurhaliza" haa. sorry kalau buat anda tak faham

miya said...

tu laa... ada kata perbandingan yg singkat & sinis tapi mmg tajam maksudnya.

entri best sy:
Ngangkung: filem mesti tonton!
penyakit yang dialami wanita sahaja

arbivirus 3288 said...

ehem. mmg betol la weh pe yg ko cube katekan..

Shaofie said...

miya : haa. itu lagi satu perumpamaan yang sakit hati. itu kategori lain. hehe. tapi at least berlapik, itu penting.

bb : kan kan? always kot kalau kita selalu cakap.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...