Para Pengikut :)

Monday, November 15, 2010

Manner itu Apa?.


Apa yang anda rasa bila berseorangan di rumah?
Best tak?

( macam ni la muka aku bila sunyi sikit )

Ok. Aku cerita ni bukan di rumah. Tapi di kolej yang aku huni sekarang ni. Dah la sunyi, sorang dua je yang menginap kat sini. Menakutkan bukan? Nak pergi tandas pun fikir dua kali. Memang sunyi aku cakap. Sunyi sepi yang tiada bunyi. Dah la gelap, lampu jalan banyak tak function. Bila fikir balik, baik aku duduk rumah, tapi fikir kali kedua sebab sayangkan thesis punya pasal. Aku tak nak panjangkan masa kat lab, sebab tu kena pandai rancang masa untuk siapkan thesis dalam jangka pendek dan berkualiti. Dah jangan mengarut. Aku bukan bercerita ini, disini.

Yang aku nak berceloteh ni pasal dunia. Dunia sekarang. Bukan cerita heboh cium mulut tu mahupun cerita nabil. Tapi nak cerita pasal undang-undang dunia. Malaysia ni ada undang-undang tak? Setiap tempat ada peraturan dan undang-undang. Nak masuk contest pun ada syaratnya, betul tak? Aku bukan nak condemn rakyat Malaysia tapi lack of manner dah sekarang ni. Simple example je. Tadi aku dengan kawan aku naik moto, kawan aku dah dalam position yang betul, boleh pulak satu kereta ni main masuk ke kiri? memang menggelabah la aku dengan kawan aku tu. Lepas dah masuk kiri tu, angkat tangan pun takde. Mintak maaf memang susah la nak sebut, kan? Manner mane? tolonglah prihatin sikit. Malaysia dah bagi undang-undang, kereta pun dah pass masuk highway, jalan yang kecik ni pun boleh failed. Aku tak marah cuma terkilan dengan Sikap dan Budi Bahasa je. Penatlah iklan melambak "tunjukkan budi bahasa anda" tapi, still masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Tolonglah berhemah ketika di jalan raya. Apalah salahnya mematuhi setiap peraturan, bukannya susah pun. Mintak tolong je. Deal? Nasihat menasihati amalan mulia. Dah-dah; Jangan Emosi. Sayang pengguna semua. Jom belajar papan tanda!



Sorry lambat update.
habiskan masa kat lab tadi.

9 Babel:

SIM YEE said...

saya selalu angkat tangan bagi tanda terima kasih bila ada kenderaan bagi laluan untuk saya. seronok angkat tangan!

arbivirus 3288 said...

donlot home alone semua part. hehe best an cite tu..cite dulu2.. huhu

Shaofie said...

Sim Yee : memang seronok. rasa macam kita dah buat sesuatu yang baik dekat orang. thnx for sharing your respon.

b : hish. fokus cerita ni bukan home alone tuh.

Adha said...

aq pun penah gak kene cmtu..tapi nasib bek moto kapcai ku 125cc jek..kalu tak dah berbuih la mulut pemandu tu terkene jurus singa mengawan aq ni hehe..

Shaofie said...

adha : hahah. lek-lek. kita kena selalu berbudi dan berbahasa. Tapi sekali sekala kasi pelajaran pun ok gak. hahahahahah.

yut said...

aah betul bro...sekarang nie aku tak puas hati yang diorang blah traffic light ikut dan jer..lagi satu aku x suka lori yang besar bapak 2..bawak laju2 seram dowh foolow belakang lori...lagi satu x reti2 bawa slow ka... apa pun singgah la blog aku http://aku-sayuti.blogspot.com dan fan page http://www.facebook.com/pages/Blog-yut/165196373499733?v=wall

Shaofie said...

yut : tol tuh. skrg lori pun dah bawak laju giler. dier ingat lori tu ringan. dekat lebuhraya jgn cakap, dah mcm tmpt race lori. seramm. thnx yut. ok. aku jenguk!

Enna Banana said...

best apa duk sorang2.
enna suka duk sorg
online, baca buku, main game, pasang lagu kuat-kuat dalam bilik
then tidur lama-lama
ahahaha..buruk gila perangai
tapi best lah!

Shaofie said...

enna : haha. mula-mula memang best. tapi lama-lama msti perlukan dunia luar. hehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...