Para Pengikut :)

Thursday, February 3, 2011

Kenal Tak Pokok Ni?


Kenal tak dengan bunga ni?


Cantik kan? Ok, tak boleh petik kat sini. Ada sesiapa tanam pokok macam ni kat rumah? Memang aku tabik. Anda perasan tak pokok apa yang anda tengah tanam tu? Orang selalu sebut pokok Kemuning Cina. Tahu tak pokok ni famous kat mane? Scroll lagi.


Aha, Bunga tu wujud dekat Logo/Simbol MAKNA (Majlis Kanser Nasional). Memang ade makna. Sebenarnya pokok Kemuning Cina atau nama saintifiknya Catharanthus Roseus mempunyai compound Vinblastine didalamnya. Compound apa? Vinblastine. (Ingat selamanya)


Compound ni lah didapati oleh Robert Noble dan Charles Thomas Beer yang dipercayai boleh mengubati penyakit kanser seperti Lymphoma, Lung Cancer, Breast Cancer, Head and Neck Cancer dan Testicular Cancer.


Mungkin anda kata ini tidak penting untuk anda baca. Tetapi ingatlah sekurang-kurangnya anda tahu yang selama ini, pokok yang anda tanam mengandungi ubat segala penawar kepada penyakit kanser. Ataupun, dengan adanya info sebegini, anda dapat ketahui apa yang terkandung dalam pokok Catharanthus Roseus ini. Ini merupakan sumber pembelajaran aku di kuliah. Lecturer yang ajar. Seronok belajar farmacology ni. Ingat pokok ini, Ingat MAKNA.

11 Babel:

Kembang Perawan 3288 said...

kenal.pokok munge ni ade kt uma. setahu aku mak ak x tanam pon. tp tibe2 ade. leh ko crite skit x...? knpe pokok ni leh tmbuh tibe2.. knpa makna gna bnge ni sbg lambang dia.. bunga di ade getah kot. x wangi pon. org ckaap beracun lagi tu

Shaofie said...

ade certain pokok yang menyerupai pokok ni. aku xsure brape byk lagi pokok yg same jenis dgn ni. setahu aku pokok ni byk kat brazil. maybe sbb cuaca yang elok. tu xsure lah. getah tu mmg elok utk perlindungan pokok tersebut. itu protection dier. byk kot khasiat dier...

nub said...

aku tau tu pokok apa tuh..pokok taik kambeng an?

Piasara said...

laa ya kaa...akak ingat MAKNA boh bunga tu buat lambang dia suka2 ja,takdak makna...satu info yang sangat bemakna..terima kasih.

Shaofie said...

nub : taik kambeng pale ang. hahha. kan aku dah habaq kat atas tuh. kemuning cina laaa..

piasara : sebenarnye logo tu mmg bermakna. itulah asal usulnya. diambil dari cathranthus roseus tu.

syg yatt said...

ouh bgaimana nk gne bunga to?
xkn mkn kot..

Shaofie said...

syg yatt : bukan mkn terus. penghasilannya sgt rumit. kita kena ekstrak bunga tu. byk analisis yang perlu dilakukan. rumit mmg rumit. tapi itulah kerja ahli saintis yang sering mengkaji cure/ubat utk penyakit berbahaya.

Nur Indah Abdul Shukor said...

hai...mu ni nak present poster kat seminar mane ni..hahahah

Shaofie said...

kak indahhh!!! rinduu... teringat prof jalifah ajo kat kelas. so, mmg excited nak kenalkan pokok ni...

Kembang Perawan 3288 said...

mmg ade kt uma pokok munge neh.daun nye sama

Shaofie said...

bb : baguslah cm tuh. jage leklok.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...