Para Pengikut :)

Sunday, February 13, 2011

Gula-Gula Tahan Mengantuk Mengundang Bahaya?


Semalam kita dah sentuh tentang pentingnya nasi dalam berdiet. Hari ini, aku ada lagi satu fakta yang penting. Sekali lagi aku tegaskan, aku bukan pengkaji makanan, atau dietetik, tapi aku cuma berkongsi apa yang perlu aku kongsi. Tahukah anda? Gula-gula yang anda selalu makan setiap hari tu adalah berbahaya?

aku rasa ada lagi banyak jenis macam ni yang berbahaya.

Ok. Aku bukan menakutkan anda semua. Benda ni penting untuk kesihatan dan kesejahteraan. Macam ni kajiannya.


Dalam tablet gula-gula yang anda selalu makan tu mengandungi satu karbohidrat yang dipanggil Aspartame. Dia bukan calang-calang gula untuk peredaran otak dan darah yea. Dia 180 kali ganda manis daripada gula biasa yang anda makan, iaitu sukrosa. Rasanya sedap bukan? Tetapi gejala penyakitnya sangat banyak. Tak percaya? Cuba type "Aspartame side effects ". Dari situ anda akan terus membaca.


Aku faham. Kalau kita mengantuk dalam kuliah ataupun time study, mesti makan gula-gula untuk hilangkan rasa mengantuk. Lepas dah telan sebiji dua, baru boleh fokus, betul tak? Macam tu lah seterusnya. Kadang-kadang tu satu kotak gula-gula boleh dihabiskan dalam masa satu jam kuliah. Ok. Senang je penyelesaiannya, sebelum membeli gula-gula, cuba tengok senarai ingredient dahulu, kalau ada "Aspartame", sila elakkan. Dan satu lagi, cuba kurangkan pengambilan gula-gula, banyakkan meminum hasil galian mineral seperti air mineral atau air masak. Senangkan? Anda pun mampu mengubahnya.


18 Babel:

ezaty said...

blogwalking.
singgah jp sebab tertarik dgn entry trbaru ni. :)

Kembang Perawan 3288 said...

aq dh biase mkn. sedap kot.ahaks. x kn drive kne mkn roti kot.x fresh

Shaofie said...

ezaty : haha. thnx.

bb : klu ko teruskan makan, mungkin kencing manis nanti. kalau ko makan roti, tiada darah tinggi. kau lagi sehat dari sebarang penyakit. mana ko nak? hahhaa.

hani idzaida said...

good research . :D

more info :

Aspartame sweetened products available in the market are desserts, iced tea, gelatin, hard candies, chewing gum, ice tea powder, yoghurt, carbonated beverages, over the table jams, cocoa mix, ice creams, mints, ice cream toppings and so on. Adverse side effects of aspartame consumption includes loss of memory, seizures, headache, blindness, protruding eyes, ringing sound in the ear, palpitation, depression, lack of sleep, breathlessness, diarrhea, skin rashes and so on.

aspartame advisable for diabetic patient good for diet . sebab ? aspartame contain low-calories but as sweet 200x as sucrose , as for diabetic patient dapat huge satisfaction . kepada yang bukan diabetes , jangan lah ngade2 nak consume aspartame coz excess aspartame leads to many side effects , contoh senang , memandangkan aspartame low calory , tak kenyang, eventually membuatkan orang makan banyak which literally leads to wight gain . hah! ataupon , since orang tu dah biasa amek aspartame , dapat membuatkan kebiasaan untuk makan manis . bila takde aspartame ? letak gula banyak2 ? apa jadi ? jadi laa diabetes mellitus type 2 . hehe sekian info .

terima kaseyy :')

Shaofie said...

dokter! tq for the info. hebat siot dokter dari indonesia ni. makacih. say no to aspartame.

hani idzaida said...

haha merepek je oh sopi! biasa2 je pon. ^^

aspartame boleh je kalau nak amek , bagus pe kalau nak diet amek aspartame , sbb low calories kan ? tapi , bila consume banyak2 yang bahaya .. ape2 food yang kita makan secara excess semua bahaya ;')

Lelaki Ini said...

errrr!
kena kurangkan maknanya!

Hafidzah Hafidz said...

alaaa, ye ke..sob2, suka Ricola..

eqbalzack said...

salam...bagus2! good info...alhamdulillah abg eq belum lagi ambil gula2 ni kalau mengantuk...
tapai 1 tabiat tak elok abg eq kalau mengantuk suka minum kopi...hehe

shazika said...

selalu mkn tyme lecture. alahai, bahaya la plak. takoottt

dwaty said...

nasib baik aku ni jenis yang tak suka makan gula2... alergik... hehehe

Shaofie said...

thnx semua for the comment. btw, kita perlu beringat sebelum kena.

muhammadsiddiq said...

jalan2 kat sini,,

miss ladies said...

wahh.. nice information.. mien singgah blog dari Blogger Tercinta.. mehh lawat blog mien pulak.. hihihi.. mien follow sekali...

azra wahab said...

nsb bek sy mmg xmkn gule2...xkire la jenis pe pn..^_^

AesyaZealous said...

oho yeke..baru tau.thanks share

Tasha said...

eh....tak pernah tau pulak ada gula-gula untuk tahan ngantuk.

miss lily said...

oo..baru taw..pasni xley mkn gula2 bnyak2 dah..

i follow ur blog..follow mine yeah
http://oooemmgee.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...