Para Pengikut :)

Tuesday, June 28, 2011

Pernah Ke Anda Bohong?


Ini bukan tajuk filem atau pembongkaran sebuah kekusutan, chewah. Haha. Sebenarnya aku nak kupas tentang selama ini kita bercerekarama. Maksudnya, kita terlalu banyak berbohong, menipu dan berbohong balik. Alahai. Hidup ni seperti sebuah pembohongan jika tiada yang benar. Tapi bukan la selalu sangat cuma adakalanya kita berbohong. Tetapi untuk apa kita berbohong ni? Jom scroll untuk tengok rankingnya.



Ala, sweetnya. Kadang-kadang kita berbohong demi menjaga hati orang. Maklumlah, sedikit cakap boleh mengundang kegurisan hati yang bakal layu ditasik madu, wah!. Selalunya kita berbohong demi menjaga keharmonian rumahtangga, adik-beradik, dan kawan-kawan. Tapi kalau dah lantang tu, tak boleh nak buat apa-apa. Senyum je lah, tak perlu kata apa-apa. Haha.


Biasalah, kalau kita cakap terlalu benar pun nanti orang boleh fitnah macam-macam. Baik kita bohong sunat dari terlalu open sangat. Hati mertua pun boleh jaga, hati ibu bapa pun boleh jaga gak. Orang pun tak boleh fitnah-memfitnah. Biar kita-kita saja yang tahu. Haha.


Kenapa kita berbohong? Sebab nak jaga rahsia. Ish, takkanlah nak dedah semua cerita privasi dekat orang ramai, mestilah kena jaga semua masalah peribadi tu. Sama je macam kat atas, nanti boleh menimbulkan fitnah dan syak wasangka. Lagipun rahsia ni kita kongsi dengan orang faham dan boleh simpan rahsia ni dengan kemas. Kalau setakat rahsia kecantikan tu, nak cerita dekat Kate Middleton pun aku tak kesah. Haha.



Anda rasa macam mana? Bagi aku bohong ni semua orang buat. Tapi kalau orang tu betul-betul tak bohong, mesti selalu bercakap benar. That's good. Tapi kita berbohong sebab ada perkara tertentu yang perlu diselindungkan dan untuk menjaga hati, betul tak? Whose with me?


Suka entry ni? Jom like ;)

13 Babel:

syAzAnA said...

hurmm. nice entry. bohong tu mmg salah, tapi, nak buat camner. keadaan dah memaksa. betul lah ranking yg awk buat tuh. ^^

Shaofie said...

thnks syazana!! do support this blog yea.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

siakap senohong gelama ikan duri
bercakap bohong lama-lama mencuri

^^

kalau sy sukar sekali nk bercakap bohong..nk kata bendul pon boleh juga hehe

MissF said...

suka gak entri ni.
klu jga hati itu bkn kategori bohong sbb nabi pn sruh bt mcm tu klu niat kte utk jga ati/mgelakkan drp ptelingkahan dua pihak.
aku mmg pnh bohong gak.
tp dlm blog aku xpnh menipu dgn apa yg aku cerita *tiba2* :P

iela_fadila alias said...

kaklau betol mmg sbb2 yg disebut lat atas tu,maybe boleh terima kot.tapi most of the times jumpa orang yg bohong sbb nak cover kesalahan dri sndri,cmna plak tu?wuwuu

btw,nice entry :)

misz athiqah said...

betul..betul..betul... bohong tue mmg kita pandang salah...suma kata.." uish!!!..dosa r bbohong ".. try tanya..sape xpenah bbohong???... suma penah bbohong sbb kita nie manusia yg penuh dgn perasaan belas kasihan..perasaan mlindungi diri..hehe..

salam..jenguk jengah anda di sni..=)

meaw said...

meaw selalu berbohong untuk kepentingan meaw,hahahaha....

Hanis MY said...

seboleh-bolehnya elakkan lah... tapi betul juga apa yg shaofie tulis tu...kalau dah terpaksa dan tak ada jalan lain lg

Sarkasiz said...

aku selalu berbohong sunat. boleh?

Hanis MY said...

hehe ala lupa la nk ltk power rangers sebab darjah 4 ke atas baru minat tgk power rangers!

p/s: ada rezeki nanti, sendai ok je dah kembali normal sejak hujung april lalu... naper tak ikut skali pakcik dtg sini? dia g area mana tu?

ghab van hal said...

hurm...menipu tak akan pernah elok..hanya darurat sahaja boleh kalau nak menipu pun...
btw, aku pun ade wat entry pasal menipu nie..sudi2 la melawat k..link attache sekali..=)


http://ghabvanhal.blogspot.com/2011/06/biggest-lie-ever.html

Hanis MY said...

oo gitu al-kisahnya...takpe2, byk masa lg...

p/s: akak dh add fb...

hidayahjamal said...

kata nenek, org bohong sunat takpe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...