Para Pengikut :)

Wednesday, May 11, 2011

Perbualan Harian Tiada Kamus Dewan.


Aku rasa, ramai orang selalu sebut perkataan ni. Korang pun mesti selalu sebut perkataan ni. Orang sekeliling pun selalu gak mengeluarkan perkataan ni. Perkataan apa? Ini lah..


Bukan kot untuk baju, dan bukan juga short form untuk kedekut. Tapi perkataan yang sering korang semua lemparkan dalam kehidupan seharian. Seperti;


Tengok, memang selalu ada dalam perbualan. Tetapi korang tahu tak bagaimana perkataan itu terjadi? Simple je. Perkataan ini terjadi apabila kita mempunyai perasaan yang sangsi dan tidak pasti. Kita kan tak mampu berjanji, maka, perkataan 'kot' terjatuh ke bumi ini dan kita pun mula menyebutnya dengan kerap. Cuba bandingkan perbezaan di bawah ini.


Cuba baca berulang kali. Jika yang pertama itu, apabila korang tanya soalan dan dia menjawab "datang". Konfirm korang rasa "Pergh, giler confident mamat ni". Walhal bila korang tanya soalan lagi sekali, dan dia menjawab "datang kot". Mesti korang fikir " Err.. macam was-was je mamat ni". Aha, nampak tak kaedah psikologi dekat sini. Satu perkataan kita tambah boleh ubah segala maksud dalam content jawapan tu. Aku pun selalu guna kot. Opps, aku pun selalu guna perkataan tu. Yelah, lidah dah terbiasa dengan kamus dewan sendiri. Tapi, janganlah sampai kita hanyut dengan perkataan tu. Bila temuduga atau pembentangan, kita kena confident dengan semua jawapan sendiri supaya orang yang mendengar tu berkata;



P/S : Haha. gurau-gurau.

6 Babel:

Cik Ila said...

Tapi,ni pendapat Cik Ila la...
KOT ni ada double meaning,orang lelaki maksudnya lebih pada negatif kalau bagi jawapan kot tu..tp kalau perempuan,dia yakin ke,dia tak yakin ke,tetap jawapan KOT.haha

Shaofie said...

hahah. thnxs for sharing.

amirah syahida said...

aku pun gne dee KOT tuh ! haha .

folowed u,
folow me yaw :)
http://peacenowaira.blogspot.com/

FaRaH AiN said...

like kot!

fasya said...

KOT skunk bkn mksud x pasti lg.. tp dah jd trend ade KOT kalo ckp. erm.. hensem KOT mamat tu.. ~

AizA said...

hahahah... kot.. kot... kot...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...