Para Pengikut :)

Friday, January 20, 2012

Orang Kolumpo Kuat Clubbing?



Clubbing tu apa? Kau berjimba, kau hu ha hu ha dekat kelab tu, kelab-bing lah namanya. Kolumpo tu pulak bahasa paling mudah untuk kita expressi kan dari perkataan Kuala Lumpur. Terkenal sungguh Kolumpo ni dengan clubbing dan dunia hiburan terbaik Malaysia. Susah kan jadi orang Kolumpo ni?

Tapi aku rasa, jadi manusia lagi susah.
Kan Kan.

Orang Malaysia ni terlalu judgemental. Kadang-kadang tu terlalu 'mengukur baju di badan orang lain'. Topik aku apa? Ini lah dia. Judge a book by it's voucher. Amboih. Mentang-mentanglah semua dah ambil voucher buku 1Malaysia kan.

Kenapa orang luar Kolumpo selalu memberi pandangan bahawa duduk Kuala Lumpur je, banyak maksiat berlaku, terlalu ikutkan budaya barat dan macam-macam lagi yang negatif. Tidakkah kita sedar, memberi tanggapan buruk pada orang lain bakal memudaratkan diri sendiri? Untuk pengetahuan semua, especially to Malaysian, tak semua orang Kolumpo ni kaki clubbing tau. Lepas dah tuduh kaki clubbing, tuduh pulak kaki arak, kaki betina. Fuh! too judgemental. Kenapa kita tak positive kan diri? Kenapa kita perlu bersangka buruk sepanjang kali berkaitan Kolumpo?

Kita kena hapuskan sifat bersangka buruk ni. Tak semestinya Kolumpo ni bandar terjahat? dan tak semestinya orang Kolumpo ni melakukan kejahatan, betul tak? Cuba renungkan kata-kata hikmah di bawah ni.

Setiap hari kiralah dosa-dosa kamu, setidak-tidaknya mengingatinya, janganlah kenang kebaikan kamu, anggap sahajalah tidak ada kebaikan.


Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.


Elakkan mengatakan orang lain bodoh, kerana kita sendiri bukanlah sepandai yang kita sangkakan...


Cari kebaikan orang dulu, sebelum melihat keburukannya...


Kata2 yg lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Tetapi kata2 yg kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.


Orang baik jarang mengaku jahat, tapi orang jahat seronok mengaku baik.


Cuba renungkan yang ini juga.



Yang ini pun boleh juga direnungkan. Oh Lofa!

Maaf jika ada kekasaran bahasa. Tujuan untuk menyedarkan.
Wave to my foreigner readers!

10 Babel:

diana said...

entry akak pun menceritakan hal yang sama..eh!!sama ke???sikit2 la samanye..ehheh

Shaofie said...

ye ke kak? jap saye singgah..

Rozuan Ismail said...

haha..puji diri sendiri nampak

Shaofie said...

wan, siapa lagi nak puji diri kita kalau bukan diri sendiri, betui dak? hahaha

Awie Omar said...

aku bukan orang kolumpo. aku hanya duk keje kat kolumpu. Tapi aku tak pernah gi clubbing. Tak semua orag kolumpo gi clubbing.

JOM LA TENGOK SEGMEN AKU BUAT NI.
NEXT TOP BLOGGER 1 DAH MASUK EPISOD 2
http://awieomar.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-1-episod-2.html

Isabella Abba said...

tak perlu judgmental sgt...
xsemua org kolumpo cm gitu...
im admit suatu ketika dulu i pon kaki clubbing n for ur information...80% clubbers is from kelantan~ tQ!

Shaofie said...

hambek kau statistik tuh. haha. btw, tq isabella.

KakiWayang.com said...

hee..saya orang KL, tidak minum arak dan tidak penah g clubbing...tp time kat Universiti terkejut jumpa orang dari negeri lain tapi dah kenal semua night club kat KL neh..haha...anyway, xya judgemental sangat...betul tu...

Cik Firus said...

hai.. jom baca latest update cik firus http://yanaalias.blogspot.com/2012/01/free-demo-bio-rejuv.html

Kyra Hizrina said...

tak semua org KL masuk club, just certain2 org je..tpi biase lah..nila sttk rosak susu sbelanga~ haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...