Para Pengikut :)

Sunday, January 15, 2012

Copy Shy-Shy Cat.

I love to read. Sebab tu lah aku jarang update blog. Kata orang, membaca tu lagi menambahkan pengetahuan. Aku nak share sesuatu yang orang lain tak tahu apa yang aku nak share. Aha! It's about blogging. The most thing that I dislike the most kan, is copycat what the other have write on it. It's like you grab your friend's note while he/she is done writing. Aku gelarkan mereka ini sebagai


CopyShyShyCat (Noun)
1. A person is copying what the other's done with permission or without permission.

"I'm a copyshyshycat. What is wrong with that. People doesn't know I'm stealing or I'm the one who wrote it" said Kiah to herself arrogantly.


Urgh! Aku pulak yang rimas mendengarnya. Cuba korang baca satu cerita di laman gosip, pastu cuba bandingkan dengan laman gosip yang lain? Ada beza tak? Beza pun dalam olahan ayat, tapi content dia still the sam. Sebijik. Kalau dah dua-dua sama, baik hapuskan je laman gosip tu. Dah macam cendawan tumbuh pulak aku tengok. Annoying.


Kadang-kadang, kita nak meniru pun berpada lah. Janganlah kita terlalu nak mengejar sangat duit nuffnang ataupun follower. Banyak cara lain untuk kita tonjolkan. Mungkin kalau gosip tu kita boleh tanya sendiri pendapat artis tu macam mana, betul ke gosip tu, Ini tak, kalau cita pasal kucing, laman gosip lain pun pasal kucing. Macam dah takde modal lain nak update. Kalau dah 10 orang nak buat cerita yang sama je, baik tutup buka blog resipi je. At least ade lah kelainan sikit.


Aku pun copy paste jugak. Tapi takde lah cerita yang sama.


Terima kasihlah google sebab ada button image. Aku copy paste je. Haha.


2 Babel:

Rozuan Ismail said...

copy paste tuh berbeza kan daripada kita blogwalking.tgk idea dia.kita olah dgn cara tsendiri

Shaofie said...

wan, aku pun tak faham konsep orang macam mana. tapi kadang-kadang kita suka buat benda yang orang lain sama buat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...