Para Pengikut :)

Wednesday, March 2, 2011

Bila Aku Sudah Tiada, Kita Masih Lagi Berkawan Tak?



Tahu tak kenapa orang selalu sebut :

Kita sahabat dunia akhirat.

Ok. Aku takde video macam Matluthfi ataupun IniAnwarHadi untuk menerangkan maksud sebenar frasa diatas. Aku ade blog, so, kat sini tempat aku memberi gambaran sebenar. Harap-haraplah. Setiap tempat setiap masa kita berkawan. Kalau ada suasana baru, lagi banyak kawan kita dapat, betul tak? Ade orang dalam dunia ni tiada kawan? Mesti ada walaupun satu.

Kenapa kita perlu berkawan?
  • First time jumpe, mestilah nak bercakap, nak berteman.
  • Sebab nak bergosip.
  • Nak bersuka ria. Nak kawan gelak bersama.
  • Nak cerita masalah clash girlfriend/boyfriend ataupun kawan yang benci/murka/anti.
  • Untuk berbincang. Bekerja berkumpulan.
  • Pemberi semangat apabila sedih. Cerita sedih, kawan juga yang beri dorongan dan nasihat.
  • Share benda yang common. Macam-macamlah benda yang sama antara mereka berdua.
Kenapa kita tak perlu berkawan?


Kalau ada pun, apalah sebab munasabah tu yea? Kata kawan dunia akhirat, takkan baru perang Hudaibiyah sikit nak putuskan persahabatan, betul tak? Cuba renungkan apa detik manis anda berkawan. Masa anda senang, siapa yang tumpang gembira? Masa anda sedih dengan Boyfriend/Girlfriend, siapa yang dengar? Kawan kan? Kalau tak nak renungkan bersama pun, cuba ingat balik pertama kali anda berkawan?.


.........................

Dah renungkan? Apalah salahnya maaf itu disuarakan apabila kesalahan berlaku. Orang asli pun tahu bersatu, inikan pula kita yang memang dah asli. Selalu merenung jauh. Kalau kawan bercakap kasar sikit, jangan melenting, anggap itu perangsang. Kalau kawan mengata sikit, anggap itu kancah jenaka, perencah suka duka. Jangan lama-lama ambil hati, kelak nanti merana diri. Kita kahwin nanti pun dengan permulaan kawan. Kita dah besar pun, kita bermula dengan kawan. Kita mati pun, masih ada kawan. Kita musuh dengan dia pun, dia masih dianggap kawan. Tiada permusuhan yang dimulakan dengan kawan, betul tak?. Jadi, kita sesama manusia ni, berkawanlah sampai bila-bila. Dah ada kawan baru pun, kita kena ingat yang lama. Orang ingat kita, kita pun kena ingatkan mereka.


15 Babel:

hiruma89 said...

sopi tgh tacing heheh

Shaofie said...

dem ko lokman. aku block blog ko kangg... hahahaha

sicKo^ said...

Kawan kena kawan gak.. Tapi skrang nih banyak kes kawan makan kawan.. :p

kay yea said...

xde kwn dok hutan je la yep..hehehe

Shaofie said...

sicko : tentu ada jalan penyelesaiannya kalau berkawan. nasihat mungkin.

kay yea : still ada kawan kat hutan. binatang? hahaha.

say- O said...

takpe...kita kawan sama2, grad sama2!!

Shaofie said...

yeah say-o. like that.

| cik azeya | said...

zaman sekarang. tak tahu sape yg betul2 kawan. -_-

Shaofie said...

cik azeya : takpe. kalau diorang tak nak percaya kita, kita kena percayakan dorang.

SoLy SoLicious said...

sopie dah glamour..tanak kawan nan aku dah.. :('

lily da bunny said...

tp kalau da tlalu bnyak makan ati.. baek jauhkan diri.. frens 4 eva.. yeah..tp hnya untuk mereka yang btl2 layak digelar KAWAN saje la..bukannye kawan y makan kawan or 'kawan' y mnyakitkan..maafkan ye..lupakan..tu amik mse..

http://oooemmgee.blogspot.com/

niniem said...

ahaha...saya syg kwn sy:)
ngeee~

Shaofie said...

soly : ish. bukan mcm tu lah. aku manusia biasa yg sering alpa. heheh.

lily : betul juga. tp adakalanya mereka melakukan kesilapan. kita perlu ingatkan.

niniem : saya juga.

Kembang Perawan 3288 said...

berkawan biar beribu. jgn berjuta. bukan ko terlayan pon. haha.
bercinta biaq satu.

addin NA diena said...

betul-betul..even kawan kita wat salah pun,kite tetap anggap dia kawan kita lagi..persahabatan tu satu hubungan yang mulia...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...