Para Pengikut :)

Thursday, July 14, 2011

Kahwin Itu Suatu Nikmat?


Bila dengar soal kahwin, all the hormone are getting excited. Tak tahu kenapa. Haha. Bila ucap tentang perkahwinan, mula memikirkan pelbagai persoalan. Di mana? Bagaimana? Apa? dan lain-lain lagi. Tapi kalau kita go further on this topic, who else we married to? Faham tak? Maksudnya, kita kahwin di atas istilah kedua mempelai disatukan. Tetapi dengan siapa lagi kita bersatu dalam sebuah perkahwinan?



Yes. First of all, memang kita akan berkahwin dengan jiwa dan raganya. Hati budinya, sifat dan perangainya, bakal kita hadapi sehidup semati. Kita menyerahkan segalanya demi kepentingan keharmoniaan dan kebahagiaan rumah tangga. Sweet kan? Tiada penumpuan dalam keserasian, maka goyahlah masjid yang dibina.


Fuhlamak, part ni agak cair sikitlah. Kalau kita setakat sayangkan isteri sebab dasar perkahwinan kecantikan sahaja, baik tak payah. Kita kena bersatu sekali dengan emosi dan perasaan dia. Kawalan serta curahan perasaan diberikan sepenuhnya kepada pasangan hidupnya itu. Jadi, emosi juga perkara yang penting yang perlu bersatu sekali dalam sebuah perkahwinan.


Yang ni memang wajib ada lah kan? Kalau dasar perkahwinan adalah terpaksa, maka tidak berputiklah cinta dan sayang antara mereka bedua melainkan cinta mereka adalah cinta AdaMaya. Ala, cinta terpaksa akhirnya berputik jua tuh. Kadang-kadang susah untuk selami cinta sebenar sebelum berkahwin, tapi apabila sudah melayarinya, baru kenikmatan cinta itu bersemi muncul disaat memerlukannya. Chewah! Haha. Tapi it's true.


Ini perkara biasa. Tetapi lumrahnya tidak ternyata. Seringkali kita lupa, perkahwinan yang dibina bakal disatukan lagi dengan keluarga. Maksudnya, mengenali hati budi setiap ahli keluarga adalah perlu. Jangan sekali diabaikan kerana merekalah keperluan kita. Saat kita memerlukan adalah dari keluarga yang sentiasa ada disisi kita. Tapi aku tau, rakyat Malaysia tak sebegitu kan? Semuanya baik-baik belaka. So, you will create a harmony marriage sooner.




Kebahagiaan sesuatu perkahwinan adalah bermula dari kenikmatan dalam bercinta selepas melayarinya. Setuju tak dengan pendapat aku tu? Apabila perkahwinan itu adalah dari sekecil zarah yang nyata, maka keintimannya akan lebih beerti selamanya. Chewah! Enjoy guys.




Suka entry ini? Jom like ;)


14 Babel:

Kembang Perawan 3288 said...

suka! suka sangat.

laskar pelangi said...

terbaik lah;)

FaRaH AiN said...

entah ape yg malware entah. ok je nih

aCu said...

part keluarga tu betul! bil akawen, kita bukan kawen dgn dia sorg aje, tp dengan satu family dia. sbb tu kene jaga hati kedua-dua belah family. :)

cewah. sofi, ko bila lagi? hee :D

J.Syazwana said...

nak kawin tapi jodoh tak sampai2 cane nih ?
kui kui :P

Alexandriana Alia said...

lepas baca ni terus rasa macam nak kawen esok jugak aihhhhh!

princess ayu said...

hahahha...betul2

far_east said...

kahwin tue akan jadi satu nikmat bila bahagia bersama pasangan..

nelly said...

betul2 !!

saiazuan said...

yeah btl... anda dah brsedia nk kawin? :)

anda dah baca komik atwr #4?
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

::ienafazlyna:: said...

like this entri banyak2...
Selain dari kenikmatan, kehidupan kita juga akan berubah..
Kita akan dapat rasa yang kiata dah jadi lebih bertanggungjawab dari before kita kawen..benda dtg secara sendiri

pu3mas said...

kite stuju sgt ok entry awak nie.. tapi kite xkawen gi ponn.. hahahhaa..

chuu muqhlis said...

Macam yang kahwin dgn pilihan keluarga. tu terpaksa ke? but sometimes at last bahagia jek.So cinta AdaMaya pon true :D

worksai kumar said...

It's really awesome post. Your post is really useful for me.
Keep update your blog.
Nikmat perkahwinan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...