Para Pengikut :)

Wednesday, October 12, 2011

Benda-Benda Awkward Sebenarnya Tidak Pun.


Sumber dari Google.

Salam Satu Benua. Tak kira anda di benua antartika, benua afrika ataupun benua mana sekali pun. Selamat sejahtera. Kalau ada pembaca dari luar negara, jangan segan untuk memberi komen atau say Hi. Aku pun nak beramah mesra. Hehe. Ok, straight to the main focus untuk hari ini. Apa yang korang rasa title atas tu akan related dengan story hari ini? Ahaa. Apa benda yang korang rasa awkward tetapi sebenarnya benda tu tak lah awkward sangat.. Awkward tu benda yang korang anggap pelik, hairan dan jarang berlaku. Nak tahu?


Tak hairanlah aku cakap yang memasak ni biasa. Tapi cuba kalau lelaki yang memasak? mesti pelik. Hairanlah. Benda ni memang dah berlaku pun. Bukannya lelaki nak memonopoli, cumanya, memasak ni dah jadi perkara general yang semua orang patut ambil tahu. Even kanak-kanak pun dah pandai memasak sekarang. See? No wonder lah kalau kanak-kanak berlari mendapatkan "Cooking For Kids" kat MPH dan Popular nanti.

Ni untuk generally. Siapa kata orang yang pregnant je perlu ambil tahu pasal pregnancy? Kalau tak beranak pun boleh je ambil tahu pasal sistem anak-anak ni. Kalau lelaki beli buku ni? tak semestinya dia yang mengandung atau tak semestinya dia belikan untuk orang yang mengandung? Dia beli mungkin untuk masa hadapannya. Senang nanti. Sebab tu lah kita di ajar Sistem Pembiakan / Reproduction di Sekolah Menengah bukan untuk mereka berfikir lain cuma berfikir secara luas tentang kehidupan seharian yang mendatang. Benda macam ni pun awkward?

Awkward ke? Sivik pun kita dah belajar bahawa rumah itu adalah tanggungjawab penghuni rumah tersebut. Takkan pinggan mangkuk, sampah sarap hanya dibersihkan mengikut individu sahaja? Tolong-menolong kan amalan mulia. Pahala lebih kepada orang yang kuat menolong. Susah betul kita nak memahami makna pahala tu seolah-olah pahala tu macam benda main-main pula.

Lelaki bila puasa di bulan bukan puasa, awkward ke? Bagi aku biasa je sebab dia pun manusia, kesilapan tu memanglah wujud. Kadang-kadang tu bila kita masa kecil, ada juga tak berpuasa penuh, so, cara beginilah kita nak ganti balik puasa-puasa lepas yang kita tak sedar. Tetapi selalu orang pertikaikan, "Eh, kau tak puasa ke masa bulan puasa lepas sampai nak ganti-ganti ni?". Itulah yang kita patut hairankan. Kenapa sampai ada soalan begitu muncul. Berpuasa di bulan ramadhan kan wajib, berpuasa di hari biasa kan sunat. Berganda pahala jika berpuasa di hari Isnin dan Khamis.


So, awkward sangat ke?

Kalau ada benda awkward yang tak berapa awkward sangat tu yang boleh di kongsikan, Kongsikanlah. Biar mata kita terbuka sekali dengan pemikiran yang luas.

4 Babel:

Lelaki Ini said...

err..
menakutkan nya muka owg tue!

Shaofie said...

mane satu umar?

Rosalia said...

hahha. sy mmg tak phm bler ada prktaan awkward ni.:D

cik wanie Lovela (CWL) said...

muka tarik habis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...